Beszámoló az 1. találkozóról

2017. 05. 15-én délután a debreceni SZÍNEZŐ Pályakezdő Óvodapedagógusokat Támogató Városi Munkacsoport megtartotta első találkozóját.

Az eseményre a Méliusz Juhász Péter könyvtárban került sor, melyen 8 intézmény 17 képviselője volt jelen. 7 debreceni óvoda mellett pedagógiai képzéssel foglalkozó szakgimnáziumi oktató is csatlakozott a szakmai munkacsoporthoz.

A találkozó célja nem csupán a tájékoztatás volt, hanem az intézményvezetők, pedagógus szakemberek véleményének meghallgatásai is, mivel a SZÍNEZŐ Munkacsoport további munkáját nagyban befolyásolják az első találkozón felmerült igények, megfogalmazott szakmai megállapítások

A Munkacsoport létrejöttét lehetővé tevő Aktív Európai Fiatalokért Egyesület bemutatását követően a szakmai vezető ismertette a jelenlévőket a szakmai közösség megalakításának körülményeiről, indokoltságáról, kijelölt céljairól és feladatairól. A feladatok közül kiemelték a színvonalas, hatékony munkát végző óvodapedagógus jelöltek felkutatását, pályaorientációs segítését, illetve a szakma számára értékes, motivált pedagógusok megtartásának támogatását, annak érdekében, hogy a fiatalok szakmai társadalomhoz való csatlakozása eredményesen megvalósulhasson.

A bemutatkozás mellett egy beszélgetésindító előadást is meghallgathattak a Munkacsoport tagjai „Generációváltás az óvodában?” címmel, amely a pedagógus- és óvodapedagógus társadalom helyzetelemzését hivatott prezentálni. Az előadás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az óvodapedagógus korfa magas szintű elbillenésére a nyugdíjhoz közeli, tapasztalt kollégák irányába, illetve arra a tényre, hogy Magyarországon és nemzetközileg is egyre kevesebb fiatal lép a pályára.

Ezt követően a résztvevők egy szakmai beszélgetés keretei közt megosztották egymással saját tapasztalataikat, meglátásaikat a témával kapcsolatban. A pályakezdők helyzetét illetően a következő megállapítások születtek:

Álláskeresők:

  • Óvodapedagógus álláshirdetésekre az előző évekhez képest viszonyítva kevés a jelentkező.
  • Az állásinterjún résztvevők több esetben megteszik (mert megtehetik), hogy nem élnek a lehetőséggel, várnak más hirdetésre, munkára.
  • Pedagógiai asszisztensi munkakörre – az óvodapedagógusival ellentétben – igen magas a jelentkezők száma; egy státuszra akár 100-200 pályázat is érkezik, köztük pedagógus végzettségű kollégák önéletrajzai is.
  • A pedagógiai asszisztensek munkaköre még nem teljesen tisztázott, illetve a gyakorlatban gyakran kissé keveredik a dajka és az óvodapedagógus munkaköri feladatokkal.
  • Az óvodai dajkák viszonylag alacsony bérezése miatt sok motivált és jól felkészült pályakezdő munkatársat veszített a szakma.
  • Az óvodai dajkák korfája igen közel áll az óvodapedagógusokéhoz. Így hasonló szakmai kérdések merülnek fel a munkatársak körében is.

Mentorok:

  • A gyakornoki rendszerben kiemelt szerepe van a mentornak.
  • A pályakezdőt támogató óvodapedagógus szakmaiságának, személyiségének motiválónak kell lennie, hatékony szakmai koordináló szerepe nélkülözhetetlen.
  • A mentori rendszer anyagi vonzata – tehát az anyagi megbecsülése – feltétlenül pozitív hatást váltana ki, tovább motiválná a támogató személyek munkáját.

Gyakornokok:

  • A fiatalok elérése, igényfelmérése, hatékony támogatása már a kezdeti időszakban – tehát akár a középiskolás korosztályban is - kulcsfontosságú.
  • Az óvodapedagógus képzés a valós dokumentációs feladatok mennyiségéhez képest viszonyítva keveset foglalkozik az írásbeli munkával.
  • A diákok, hallgatók, pályakezdők folyamatos, szakszerű tájékoztatása a szakmáról és a minősítő rendszerről magabiztosságot nyújthat a fiatalok számára, illetve a tanulók körében így már a pályaorientációs segítés is megvalósulhat.

A SZÍNEZŐ Munkacsoport a találkozón megfogalmazottakhoz igazítja munkáját a jövőben. Az elsőszámú cél továbbra is a fiatalok szakmai támogatása, motiválása, valamint a munkacsoport közösségének fenntartása.

A találkozó tapasztalatai nagyban segítik munkákat. Köszönjük szépen az építő jellegű hozzászólásokat, véleményeket! A tanulságoknak megfelelően folytatjuk tovább tevékenységünket.

Néhány kép a találkozóról