EU & MORE – A csereprogram

EU & MORE!

EU & MORE! – A csereprogram

Csereprogramunk egyik célja volt, hogy felhívja a figyelmet az interkulturális dialógusra, elősegítse egymás megértését, hirdesse az európaiság eszméjét. Szerettük volna elérni, hogy a fiatalok a projekt végeztével egy olyan megértő, toleráns attitűddel álljanak egymáshoz, amely elősegíti a békés társadalmi együttélést Európában. Az ifjúsági csere nyolc napja során öt ország (Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Románia, Magyarország) fiataljai vettek részt egy sokszínű programon, Kékeden.

Véleményünk szerint a résztvevők a programok által közelebb kerültek az Európai Unió és a demokrácia működésének megértéséhez. Bővebb információt kaphattak, hogy ők hogyan szólhatnak bele a döntéshozatalba, mit is jelent és mennyire fontos, a szavazati joguk.

A csere folyamán megalapítottuk kis országunkat, EULand-et és mindenki ahhoz a nemzethez tartozott, még ha olaszként, bolgárként, románként, spanyolként esetleg épp magyarként érkezett is. Beszéltünk arról, kinek mi lenne az első intézkedése, ha ő lenne az „országunk”, EULand elnöke, melynek zászlót és himnuszt is terveztünk.

Megvizsgáltuk, milyen tényezők fontosak egy ország irányítása során, „vitáztunk” melyik területre érdemes a legtöbb figyelmet fordítani. A program végén kis csoportokban rövidfilmeket forgattak, ahol felhívták a figyelmet az Európai Unió által nyújtott lehetőségeket a fiatalok számára és bemutatták, hogy hogyan tudja összehozni különböző országok fiataljait.

A résztvevők egy felejthetetlen 8 napot töltöttek Kékeden, ahol megismerhették a többi ország kultúráját, nemzeti ételeit és életre szóló barátságokat kötöttek.

A program az Európai Unió Erasmus+ Programjának társfinanszírozásával valósul meg.

EU & MORE!