Not Just A Movie ifjúsági csereprogram

Not Just A Movie!

Projektünk célja volt, hogy egy interkulturális közegben a mozifilmek varázslatos világát felhasználva átadjuk a fiataloknak azokat az alapvető készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy munkát találjanak és boldoguljanak a XXI. században, továbbá fokozzuk a vállalkozókedvüket és innovatív hozzáállásukat a jövőben.

Az ifjúsági csere nyolc napja során öt ország (Bulgária, Litvánia, Lengyelország, Olaszország, Magyarország) fiataljai (országonként 5 fő + 1 fő csoportvezető, összesen 30 fő) vettek részt egy innovatív, kompetencia fejlesztő programon. A csereprogramot az Észak-magyarországi településen, Kékeden valósítottuk meg.

A résztvevők kreatív workshopok, interaktív beszélgetések, viták, szituációs és önismereti játékok által szerezhetnek információkat a munkaerőpiacon hasznos készségekről.

A résztvevők a projekt zárásaként, kis csoportokban filmeket készítettek. Ők maguk voltak a filmjeik rendezői, producerei, vágói és szereplői is. De mit tanulhattak ebből a workshopból, azon túl, hogy bepillantottak a filmkészítés alapjaiba, kicsit a színjátszásba és jól érezték magukat egymás társaságában?

Célunk az volt, hogy a projekt végén lehetőséget biztosítsunk egy saját „nagyprojekten” való munkához. Itt saját maguk osztották be az idejüket, meghatározták a célokat, felelősöket, felmérték az eszközigényeiket, tervet készítettek a munkához. Ezen csoportos feladatok során szerzett tapasztalatokat, információkat, pozitív esetleg negatív élményeket átértékeltük és közös együttgondolkodás során „ráébredhettek” hogy mi az amit ezekből fel tudnak használni az életük során egy munkahelyen vagy akár az iskolában. Ezzel erősítve bennük a projektszemléletet, egy-egy feladathoz való hozzáállást. A filmeknek tanácsadói feladata is volt a kortársaik számára. Készségeket, illetve motiváló anyagokat mutattak be, amely elengedhetetlen és hasznos ahhoz, hogy munkát találjanak a fiatalok a XXI. Században.

A program utolsó napján megtartottuk az Oscar Gálánkat, ahol a fiatalok különböző kategóriákban szavazhattak a legjobb filmekre.

A program során volt lehetőségük megismerni egymás kultúráját a nemzeti esteken, egy felejthetetlen túrán felfedeztük a magyar táj szépségeit továbbá egy nagyszerű hetet tölthettek el új, nemzetközi barátaikkal.

Résztvevőink írták:

Szerencsére több ifjúági cserén is szerencsém volt már részt venni, de ez volt eddig az egyik legemlékezetesebb! A cserén már az első, második napon igazi csapattá kovácsolódtunk Kékednek köszönhetően, amihez első napi csapatépítő feladatok még inkább hozzájárultak.

Ezt követően már olajozottan működhetett közöttünk a közös munka, melynek keretein belül workshopokon vehettünk részt a munkaerőpiaci témával kapcsolatbana, illetve projektmunkán dolgoztunk aminek eredménye képpen 5 db kisfilm született amik minden várakozást felülmúltak, érdemes őket megnézni.

Az interkultúrális esték és a Boldogkőváraljai királdulás pedig mind mind hozzásegítették a csapatot, hogy életre szóló barátságok szülessenek. Hihetetlen gyorsasággal telt el az a 8 nap amit együtt töltöttünk a résztvevőkkel, az elválás pedig még inkább fájdalmas volt, sok könnyel, de szinte mindannyian egyetértettünk abban, hogy valahol, valamikor még egyszer találkozni fogunk.

Vivien (20)

The week between 16 and 23 of June, 2018, I participated with 5 more Italians, took in the European Youth Exchange ‘’Not just a movie’’, organized by Aktív Európai Fiatalokért Egyesület – AEFE.

The trip was perfect and without any inconvenience. Long but it didn’t surprise us since we all knew that the training was taking place in a very remote village. After seeing the result, it completely worths it: Kéked is a charming little village in the middle of the nature.

The guest house was big, with all facilities and an amazing and huge garden which green spaces that we used to play, develop activities, dance, energizer, workshops...

There’s a trampoline, a ping-pong table, balls for playing volley or football, a table football... You will never get bored! We followed the planned activities from the program: introduction activities first day, a different international night everyday, workshops related with the topics (searching job, labour market, everything using the cinema and audiovisual methods), and finally we shot a short movie.

As a crown jewel, we celebrated a really funny Oscar Awards Ceremony, where we showed the movies, we voted, and we wore our best costumes to receive the prizes and thanks the jury, the audience and the film-makers!

The local trainers were great, they did a really nice job. The schedules were respected and well-fixed. The food was abundant and very tasty.

Eloy (27)