Connection, Culture-Future! ifjúsági csereprogram

Connection, Culture-Future!

Ismerjük Meg Egymás Kultúráját!

Ez lehetett volna a jelmondata a 2017. július 1-8. között megrendezett ifjúsági csereprogramunknak (Connection, Culture-Future!), ami ismét Kékeden került megrendezésre. Az Erasmus+ program támogatásából megvalósult projektben öt ország (Szlovákia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Magyarország) 6-6 fiatalja vehetett részt.

A résztvevők kreatív workshopok, interaktív beszélgetések, viták, által szerezhettek információkat a nemzetek közötti kulturális különbözőségekről és hasonlóságokról. A program végén készítettek több videóanyagot, amelyben bemutatták a résztvevő nemzetek kultúrájának fő jellemzőit, a csereprogramon tapasztalt új ismereteket és az Erasmus+ programot.

A program ideje alatt intenzíven és részletesen foglalkoztunk egy-egy nemzet megismerésével, ami okán fokozódhatott a fiatalok empátiás készsége, az együvé tartozás érzése az Európai Unióban.

Az egy hét során a fiatalokkal ellátogattunk Boldogkőváraljára, ahol a gyönyörű környezeten túl, megcsodálhattuk a történelmi várat is. A projekt felénél, a szomszédos település hagyományőrzői ősi kézműves mesterségeket mutattak be a fiataloknak, amiket maguk is kipróbálhattak.

A résztvevők szerint a rengeteg új élmény, új tudás megszerzése mellett az egyik legszebb pillanat volt, amikor egy magyar néptánccsoport fergeteges táncházat varázsolt nekünk, amelyben ők is aktívan részt vettek.

Résztvevőnk írta:

Some of the guys from Spanish group speaks English a bit hardly, but when we come back they noticed they had improved a lot. So I think this exchange has given them the oportunity of getting known that learning English is not imposible and, moreover, it can open to them a lot of doors abroad.

Also, all of us think the week was amazing! We enjoyed all the days. The acommodation was perfect and the food too.

The only bad thing my group told me is that the exchange was too short! They wanted to spend one week more. :)

They also want to keep in touch with me and to know if it would be possible to organize another exchange soon.

Some of my group say it was the best week of their lifes. You did a fantastic job!

Julia/Spain