Social media and beyond it! ifjúsági csereprogram

Social media and beyond it! (2016. november 26. - december 03.)

Egyesületünk 2016. november-december hónapban valósította meg ifjúsági csereprogramját, ahol a közösségi média és a kultúrák találkozása került középpontba.

A közösségi média jelenleg a legjelentősebb szerepet tölti be az internet használatában az európai ifjúság körében. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, hogy csak egy párat említsünk a legismertebbek közül.

Ezen csatornáknak erős befolyásoló hatása van a fiatalokra. Valóban szükség van ezekre a médiumokra, nem lehet nélkülük létezni az egyre inkább a digitális világ felé tolódó társadalmakban?

Célunk volt, hogy a fiatalok a program végére felismerjék és megvitassák egymás között a közösségi média építő és romboló erejét, felismerjék korlátait, hátulütőit, ugyanakkor megtanulják kihasználni vitathatatlan előnyeit és készség szinten tudják beépíteni a mindennapjaikba.

A program során megbeszélték és elkülönítették az egyes médiumokat, a szerint, hogy melyiket milyen célra lehet/érdemes használni. A résztvevők figyelmét felhívtuk az interneten előforduló veszélyekre is (vírusok, kéretlen kommentelők, magukról valótlant állítók, hamis személyazonossággal visszaélők stb.), valamint ezek felismerésére, kiszűrésére és a védekezésre.

Az öt ország (Románia, Olaszország, Luxemburg, Horvátország, Magyarország) résztvevői a Debreceni Ifjúsági Házban helyi fiatalokkal készíthettek interjúkat és szerveztek bemutatót, ahol felhívták figyelmüket a téma fontosságára. A helyi fiatalok részt vettek az interkulturális bemutatókon is.