Kik vagyunk? Rólunk

Egy pár mondatban hadd mutassam be az Aktív Európai Fiatalokért Egyesületet.

Azért hoztuk létre egyesületünket, hogy értékes, hasznos programokat, hazai- és nemzetközi lehetőségeket biztosítsunk az Észak-alföldi, illetve Észak-magyarországi régiókban élőknek.

Tevékenységeinkkel elsősorban a 12-30 éves korosztályt szeretnénk aktivitásra buzdítani, illetve a már aktív fiatalokat összefogni.

Szeretnénk közelebb hozni hozzád Európát, az európai értékeket és lehetővé tenni, hogy megismerkedhess más nemzetek hasonló korú csoportjaival és megismerhessétek egymás problémáit, nehézségeit is. Ezen célok elérésében segít többek között az ifjúsági csereprogram vagy az Európai Önkéntes Szolgálat.

Készségfejlesztő és tanácsadó tevékenységeinknek köszönhetően megkaphatod a szükséges eszközöket az eléd kerülő kihívások kezelésére, úgymint álláskeresési, önéletrajz írási tanácsadás, kommunikációs tréningek és még sorolhatnám.

Mindezek mellett sok egyéb érdekes és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programot tervezünk!

Figyelj minket a friss információkért!
Légy aktív! Európa csak egy ugrás!

Az egyesület éves beszámolói az alábbi linkeken érhetőek el: 2014, 2015, 2016

Mit csinálunk? Hazai programok

Kitelepüléseink során - az adott keretekhez mérten - megismerkedhettek velünk közelebbről, beszélgetünk a munkánkról, különböző szabadidős játékokat próbálhattok ki (trambulin, kézműves foglalkozás) vagy - ami talán a legizgalmasabb – játszunk! Előszeretettel alkalmazzuk a tapasztalati úton való tanulás módszereit – melyek egy külső szemlélő számára úgy tűnhetnek, mintha csak játszanánk. Valójában a nem formális pedagógia elvei mentén foglalkozunk a fiatalokkal. Ezek a módszerek lehetővé teszik, hogy a résztvevők aktívan, játékosan fejlesszék készségeiket.

Eddigi kitelepüléseink:

  • Gulyásfesztivál, Téglás - 2015.09.12.
  • Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen - 2015.10.13.
  • Szabadságtelepi Óvoda, Debrecen - 2016.04.20.
  • Gyermeknap, Téglás - 2016.05.29.
  • Medgyessy Ferenc Gimnázium, Debrecen - 2016.06. 13.
  • Lurkó Liget, Debrecen, Nagyerdő - 2016.08.17.
  • Napközis tábor, Dózsa György Általános Iskola, Debrecen - 2016.08.18.
  • Szolnok város napja, Szolnok - 2016. 09. 03.
  • Debrecen Partnerségi Nap – Civil Baráti Találkozó - 2016.10.22.

2016-ban indítottuk el a SZÍNEZŐ – Pályakezdő Óvodapedagógusokat Támogató Városi Munkacsoport szervezését. A munkaközösség a pályakezdőket és az őket segítő óvodapedagógusokat hivatott támogatni, egy közösségbe egyesíteni, hogy a felmerült kérdéseket, problémákat közös fórumon vitassák meg, keressenek eredményes megoldásokat, valósuljon meg a tapasztalatcsere. Mind ezek mellett a pályakezdőknek nyújt iránymutatást oly módon, hogy számukra továbbra is cél maradjon a szakmához való becsatlakozás.

A SZÍNEZŐ munkásságát és tevékenységeit itt vagy a Facebookon követheted!

Szerveztünk eddig szakmai és csapatépítő tréninget óvodapedagógus és szociális szakembereknek, melyekkel hozzájárultunk a munkájuk minőségének emeléséhez.

Eddigi tréningjeink:

- Csapatépítő workshop a Szabadságtelepi Óvoda óvodapedagógusainak
Helyszín: Erdély
Időpont: 2016.06.25.

- Non-formális pedagógiai módszerek használata a szociális intézményekben
Helyszín: Szolnok; Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Szociális Szolgáltató Központ 
Időpont: 2016.11.09.

- Non-formális pedagógiai módszerek használata a szociális intézményekben
Helyszín: Püspökladány, Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Szociális Szolgáltató Központ

Tevékenységeink során fontosnak tartjuk, hogy folyamatos kapcsolatban álljunk a fiatalokkal és a velük foglalkozó szakemberekkel, így lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél több helyi rendezvényen, iskolai programon részt venni vagy mi magunk szervezni ilyen alkalmakat.

Jó kapcsolatot ápolunk a helyi civil szervezetekkel, közoktatási intézményekkel (óvodák, általános-közép-felsőoktatási intézmények) és a vállalkozásokkal is.

Mit csinálunk? Nemzetközi programok

Egyesületünk nemzetközi viszonylatban is aktív munkát folytat. Rendszeresen szervezünk ifjúsági csereprogramokat Magyarországon és biztosítunk lehetőséget magyar fiataloknak külföldi programokon, tréningeken való részvételre.

Emellett magyar szervezetek képviseletét is elláttuk az Európai Parlament 2016-os ifjúsági rendezvényén. 

Fontosnak tartjuk egy nemzetközi hálózat kiépítését, ezért több nagyszabású nemzetközi projektnek is együttműködő partnerei vagyunk.

Nem a fiatalok cseréjéről van szó, hanem az információ, a kultúra, a készségek és a tudás megosztásáról. Több fiatal, több különböző országból érkezik egy adott helyszínre, ahol több napon keresztül, különböző foglalkozások és módszereknek a segítségével bizonyos témákat dolgoznak fel közösen. Fontos elem az együttgondolkodás, egymás meghallgatása és persze az aktivitás.

http://www.eplusifjusag.hu/hu/erasmusplus/view/2/palyazati_kategoriak

Eddigi programjaink:

Ismerjük meg egymás kultúráját!

Ez lehetett volna a jelmondata a 2017. július 1-8. között megrendezett ifjúsági csereprogramunknak (Connection, Culture-Future!), ami ismét Kékeden került megrendezésre. Az Erasmus+ program támogatásából megvalósult projektben öt ország (Szlovákia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Magyarország) 6-6 fiatalja vehetett részt.

A résztvevők kreatív workshopok, interaktív beszélgetések, viták, interjúk által szerezhettek információkat a nemzetek közötti kulturális különbözőségekről és hasonlóságokról. A program végén készítettek több kisfilmet is, amelyben bemutatták a résztvevő nemzetek kultúrájának fő jellemzőit és a csereprogramon tapasztalt új ismereteket.

A program ideje alatt intenzíven és részletesen foglalkoztunk egy-egy nemzet megismerésével, ami okán fokozódhatott a fiatalok empátiás készsége, az együvé tartozás érzése az Európai Unióban.

Az egy hét során a fiatalokkal ellátogattunk Boldogkőváraljára, ahol a gyönyörű környezeten túl, megcsodálhattuk a történelmi várat is. A projekt felénél, a szomszédos település hagyományőrzői ősi kézműves mesterségeket mutattak be a fiataloknak, amiket maguk is kipróbálhattak.

A résztvevők szerint a rengeteg új élmény, új tudás megszerzése mellett az egyik legszebb pillanat volt, amikor egy magyar néptánccsoport fergeteges táncházat varázsolt nekünk, amelyben ők is aktívan részt vettek.

Használd ki a lehetőségeid!

Egyesületünk 2017. május 20-27. között szervezte meg a Take your chance! című, Erasmus+ program által támogatott projektjét az Észak-Magyarországi régióban található Kékeden.

A csereprogramra 5 ország (magyar, spanyol, bolgár, román, olasz) 6-6 képviselője látogatott el hozzánk, hogy saját tapasztalataikat felhasználva megvizsgálják, melyek azok a fő tényezők az életükben amelyek nehezítik a sikeres munkavállalást. Egy sokszínű kulturális környezetben non-formális tanulási módszerek mentén kerestek válaszokat arra, hogyan válhatnak "láthatóvá" a leendő munkáltatók előtt, miközben megismerték más országból érkező fiatalok tapasztalatait.

A tevékenységek során elegendő időt szántunk arra, hogy beszélgessünk a legalapvetőbb tudnivalókról a jövő tervezéssel, karrier terv készítéssel kapcsolatosan is.

A résztvevők videó anyagokat készítettek, amelyben összefoglalták kortárs fiatalok számára azon tanácsokat, amely ösztönzőleg hathatnak rájuk, a munkaerőpiacra való kilépés előtt. Ezen videókban feldolgozták azon információkat, amelyeket kaptak a program során és azt egy általuk kiválasztott formában (színjátszás, rajz) prezentálták a nézőknek.

A visszajelzések alapján a fiatalok egy nagyszerű hetet töltöttek Magyarországon. Nem csak a témáról tudtak meg többet, hanem a résztvevő országok kultúrájáról, hagyományairól is.

Nemzetközi előnnyel a munkaerőpiacra…

Egyesületünk szervezésében (október 26. és november 2. között) 5 ország (magyar, spanyol, horvát, szlovák, olasz), 6-6 képviselője látogatott Debrecenbe, hogy a „We need experiences” című ifjúsági csereprogram kapcsán saját tapasztalataikat felhasználva megvizsgálják, melyek azok a fő tényezők az életükben, amelyek nehezítik a sikeres munkavállalást. 

Egy sokszínű kulturális közegben non-formális tanulási módszerek mentén kerestek válaszokat arra, hogyan készülhetnek fel ezekre a nehézségekre és meglátták más kulturális hátterű fiatalok tapasztalatait.

A program során megismerhették, hogy milyen a "jó" önéletrajz, hogyan brillírozzanak egy állásinterjún, illetve betekintést nyerhettek a résztvevő országok kultúrájába.

A program végén a résztvevők közösen létrehoztak egy videó üzenetekből álló "Munkaerőpiaci kisokost", amelyben logikus sorrendben foglalták össze, hogy az iskolapadtól, hogyan juthatnak el első munkahelyükig a fiatalok.

Amikor a kultúrák találkoznak…

Egyesületünk által május 7 -15. között Debrecenben szervezett ifjúsági program (Different cultures – Common future!) fő témájául a fiatalok interkulturális tanulása szolgált, melyet egy izgalmas projekt keretében valósítottunk meg.  A csere során különböző workshopok keretében a résztvevőknek alkalmuk volt, hogy jobban megismerjék a másik nemzet táncait, népi játékait, ételeit, illetve jellemző kézműves mesterségeit. 

Az ifjúsági csere kilenc napja során öt ország (Szlovákia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Magyarország) fiataljai összesen 30 fő, osztották meg egymás kulturális jellegzetességeit. 

A csereprogram célja volt, hogy a résztvevők minél inkább megismerhessék a másik ország kultúráját. Kreatív workshopok, interaktív beszélgetések, viták, interjúk által szerezhettek információkat a nemzetek közötti kulturális különbözőségekről és hasonlóságokról.

A debreceni fiatalok ellátogathattak hozzájuk több nemzetközi bemutatóra, vetítésre és egy hamisíthatatlan magyaros táncházhoz is csatlakozhattak a debreceni Ifjúsági Házban.

Így szerezz szakmai előnyt!

Egyesületünk július végén szervezte meg a „Building your career!” című ifjúsági csereprogramját az Erasmus+ mobilitási program keretei között. A Hajdúszoboszlón megtartott projektre 5 ország (magyar, bulgár, litván, szlovák, olasz)  6-6 képviselője  látogatott el, ahol az együtt töltött 7 nap során, saját tapasztalataikat felhasználva segítséget kaphattak a munkaerő piacon való elhelyezkedéshez.

Egy sokszínű kulturális környezetben non-formális tanulási módszerek mentén kerestek válaszokat arra, hogyan válhatnak "láthatóvá" a leendő munkáltatók előtt, miközben megismerhették más országból érkező fiatalok tapasztalatait is.

Projektünkben fiatalok aktív részvételével dolgoztuk fel a témát prezentációkon, kreatív workshopokon, formális vitákon, szituációs gyakorlatokon keresztül.  A személyes márka felépítése kiemelt volt a programelemek között, mint a munkaerő-piaci integráció egy lehetséges eszköze.

A program végén a résztvevők videó üzeneteket kreáltak, amelyben bemutatták a hét során megalkotott "személyt" (EU Buddy), ezzel tanácsokat adva a fiataloknak a munkaerő piacon való sikeres elhelyezkedésben. 

Hogyan jutunk el a nyomtatott könyvektől a mai e-book-ig?

Az ifjúsági csere az emberiség történetének egyik fontos eseménye, a papír felfedezése köré épült és ennek hagyományával foglalkozott. A résztvevők megismerkedhettek a papír készítés ősi mesterségével, mellyel a szervezők célja az volt, hogy rávilágítsanak ennek fontosságára a mai digitális világban, amikor is az e-bookok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 

A program során egy időutazáson vehettek részt a fiatalok, mely bemutatta az utat az első nyomtatott könyvlaptól a mai digitális könyvekig. A magasan képzett tréner a non-formális módszereket alkalmazta az ifjúsági csere során.

A From book to e-book elnevezésű ifjúsági program Olaszországban (Spello-Foligno) valósult meg 2016. július 11-19. között 10 magyar fiatal részvételével. A könyv történelme mellett természetesen megismerkedtek a fiatalok egymás (olasz, román, spanyol, magyar) kulturális értékeivel  is.

Közösségi média és ami mögötte van

Egyesületünk 2016. november-december hónapbann valósította meg ifjúsági csereprogramját (Social media and beyond it!), ahol a közösségi média és a kultúrák találkozása került középpontba.

A közösségi média jelenleg a legjelentősebb szerepet tölti be az internet használatában az európai ifjúság körében. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, hogy csak egy párat említsünk a legismertebbek közül.

Ezen csatornáknak erős befolyásoló hatása van a fiatalokra. Valóban szükség van ezekre a médiumokra, nem lehet nélkülük létezni az egyre inkább a digitális világ felé tolódó társadalmakban?

Célunk volt, hogy a fiatalok a program végére felismerjék és megvitassák egymás között a közösségi média építő és romboló erejét, felismerjék korlátait, hátulütőit, ugyanakkor megtanulják kihasználni vitathatatlan előnyeit és készség szinten tudják beépíteni a mindennapjaikba.

A program során megbeszélték és elkülönítették az egyes médiumokat, a szerint, hogy melyiket milyen célra lehet/érdemes használni. A résztvevők figyelmét felhívtuk az interneten előforduló veszélyekre is (vírusok, kéretlen kommentelők, magukról valótlant állítók, hamis személyazonossággal visszaélők stb.), valamint ezek felismerésére, kiszűrésére és a védekezésre.

Az öt ország (Románia, Olaszország, Luxemburg, Horvátország, Magyarország) résztvevői a Debreceni Ifjúsági Házban helyi fiatalokkal készíthettek interjúkat és szerveztek bemutatót, ahol felhívták figyelmüket a téma fontosságára. A helyi fiatalok részt vettek az interkulturális bemutatókon is.

Munkánk során fontosnak tartjuk, hogy sokszínű, érdekes és hasznos programokat biztosítsunk a fiataloknak, ezért törekszünk rá, hogy együttműködéseket alakítsunk ki nemzetközi téren is. Nyitott szemmel járjuk a világot, de szívesen veszünk javaslatokat tőled is!

Együttműködéseink:

PARTNERSÉGÉPÍTŐ SZEMINÁRIUM

Önkéntesünk 2016. júniusban vett részt a partnerségépítő eseményen Németországban, Bochum városában.

A programon német, francia és magyar ifjúságsegítők valamint önkéntesek voltak jelen. A cél az volt, hogy a német és a francia szervezetek képviselői a rendszeres közös együttműködésük mellett más kultúrákba is betekintést nyerhessenek, így esett a választásuk Magyarországra és az egyesületünkre.

A két nap során olyan programokat terveztünk, melyek mind három egyesület profiljának megfelelnek, bővíthetik az egyesületek partneri kapcsolatait és a fiatalok érdeklődési körét.

EUROPEAN YOUTH EVENT 2016

Az Európai Parlament második alkalommal rendezte meg ifjúsági rendezvényét. A kétnapos eseményen 39 országból érkező 16–30 év közötti fiatalok vettek részt. Megvitatták az EU előtt álló kihívásokat és az olyan, korosztályukat érintő fő problémákra keresték a választ, mint például a munkanélküliség, a háború, vagy a fenntarthatóság.

Több mint, 7500 fiatal vett részt a két napos eseményen, ahol Magyarországot 10 csapat képviselte összesen 155 fővel. 2016-ban nagy megtiszteltetésünkre, egyesületünk látta el a magyarországi csapatok koordinációját és vehettünk részt a rangos eseményen Strassbourgban, Franciaországban.

ERASMUS+ KA3

2016-ban beléptünk egy 16 partnert felölelő együttműködésbe, melynek során részt vettünk egy romániai partnertalálkozón, hogy a projekt részleteit egyeztessük. Egy nyári workcamp, egy önkénteseknek szóló tréning, illetve egy nemzetközi fotóverseny valósult meg az együttműködés keretében, de további közös terveink vannak.

Partnereinken keresztül igyekszünk nemzetközi képzési lehetőségeket is biztosítani a fiatalok számára. Ha te tudsz olyan lehetőségről, ami érdekel, akkor nyugodtan keress meg minket és szívesen segítünk a pályázásban, felkészülésben.

Képzések:

Young Leaders training: Personal Development through life long learning

Legújabb képzésünk, még várjuk a részleteket a partnerektől!

Effective Communication for YOUth Employability

7 nap, 32 lelkes ifjúságsegítő szakember 16 különböző országból, 2 interkulturális est, 1 kötetlen kirándulás az örmény fővárosban, 12 workshop, megszámlálhatatlan új élmény és új kapcsolatok, egy közös cél: hatékony kommunikációs módszertanok elsajátítása és megosztása a fiatalok munkába állásának elősegítéséért.

Önkéntesünk Stepanavan városában, Örményországban vett részt a tréningen 2015. októberben.

Egyesületünk a számok tükrében Dolgozunk...

13

Megvalósított projekt

579

Mozgósított önkéntes

63

Projekt partner

12

Partnerország

Programjaink képekben Megjelenéseink

2017.02.02. - Légy Te Is Önkéntes Vol.4 - Nagyerdei Víztorony

Egyesületünk is meghívást kapott a Légy Te Is Önkéntes programsorozat negyedik rendezvényére, ahol az érdeklődőknek bemutathattuk tevékenységeinket és programjainkat.

2016.08.18. - Dózsa György Általános Iskola szünidei kitelepülés

2016. augusztus 18-án meghívást kaptunk a Dózsa György Általános Iskolától, hogy a szünidőben ott tartózkodó fiataloknak kikapcsolódási, tanulási programot szervezzünk. A fiatalok az ugróasztal mellett megismerkedhettek egyesületünk munkájával, nonformális játékokkal és készségfejlesztő feladatokat is kaptak.

2017. július - Connection, Culture-Future!

Ez lehetett volna a jelmondata a 2017. július 1-8. között megrendezett ifjúsági csereprogramunknak (Connection, Culture-Future!), ami ismét Kékeden került megrendezésre. Az Erasmus+ program támogatásából megvalósult projektben öt ország (Szlovákia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Magyarország) 6-6 fiatalja vehetett részt.

2015. október-november - We need experiences! ifjúsági csereprogram

2015. október 26. és november 2. között 5 ország részvételével Debrecenben tartottuk az Erasmus+ program keretében a We Need Experiences! csereprogramunkat. A képeken is láthatjátok, hogy nagyon hasznosan és jó hangulatban telt a program.

2016.08.17. - Lurkó Liget - Nagyerdő, Békás-tó

2016.08.17-én meghívást kaptunk a Nagyerdei Békás-tó mellet tartott Lurkó Liget rendezvényre a Karneváli hét keretében. A fiatalabbaknak trambulint és készségfejlesztő játékokat vittünk, a nagyobbaknak pedig híreket és információkat az Erasmu+-ról és a hazai- és nemzetközi önkéntességről. 

2016.09.03. - Szolnok Napja

2016. szeptember 3-án egyesületünk is meghívást kapott az Aba-Novák Kulturális Központtól, hogy vegyünk részt az idei Szolnok Napja rendezvénysorozaton. Ismét rengeteg fiatallal találkoztunk akiknek a hazai és a nemzetközi önkéntességről, egyesületünk programjairól adtunk tájékoztatást.

2016. július - Building Your Career ifjúsági csereprogram

2016. július végén 5 ország részvételével Hajdúszoboszlón tartottuk az Erasmu+ program keretében a Building Your Career csereprogramunkat. A képeken is láthatjátok, hogy nagyon hasznosan és jó hangulatban telt a program.

Fiatalok Európa Fejlődés Aktivitás Tanulás Értékek Készségek

Végtelen lehetőségek Kulcsszavaink

Fiatalok

Fő célcsoportunk a 18-30 éves korosztály

Európa

Az Európai Uniós értékekre és lehetőségekre hívjuk fel a fiatalok figyelmét.

Fejlődés

Fontosnak tartjuk az egyén fejlődését.

Aktivitás

A szabadidő hasznos eltöltésében is kínálunk programokat.

Tanulás

A tanulásban, tanításban a nonformális módszereket képviseljük.

Értékek

A magyar és az Uniós értékek megismerése, fenntartása közös érdekünk.

Készségek

Fontos készségek elsajátításában segítünk a fiataloknak, amiket hasznosan tudnak felhasználni a mindennapi életben.

Keress minket! Elérhetőségeink

postaCím

4031 Debrecen
Lóskúti út 41.

elnök, tréner, nemzetközi projektfelelős

Keress bátran, ha nemzetközi ifjúsági programok kapcsán kérdésed merülne fel. Legyen az ifjúsági csereprogram, tréning vagy egyéb nemzetközi együttműködés.

Elérhetőségeim:
aefedebrecen@aefe.hu
+36-30-374-4856

hazai programfelelős

Ha szeretnél önkénteskedni nálunk, vagy érdekel az egyik rendezvényünk, vagy esetleg meghívnál minket egy programodra, akkor keress engem!

Elérhetőségeim:
aefedebrecen@aefe.hu
+36-70-419-8460

szakmai vezető, SZÍNEZŐ-Pályakezdő Óvodapedagógusokat Támogató Városi Munkacsoport

Keress bátran a SZÍNEZŐ programmal kapcsolatos kérdésekkel!

Elérhetőségeim:
szinezodebrecen@aefe.hu
+36-20-258-8431

Akik bíznak bennünk Partnereink